کنجد چیست؟
کنجد یکی از دانه های پرخاصیت می باشد که خواص درمانی بیشماری دارد و این دانه همانطور که می دانید یک دانه روغنی می باشد و خاصیت فراوان دارد در این از روزنه آنلاین مطلب می خواهیم مزایا و معایب روغن کنجد را مورد بررسی قرار دهیم .
امروزه با توجه به رواج طب سنتی، گرایش مردم به برخی مواد و دانههای طبیعی افزایشیافته است. یکی از این دانهها که بهحق، دارای فواید بسیار زیادی است و توسط همه متخصصان تغذیه، مصرف آن توصیه میشود، دانه کنجد است. در این متن طی گفتوگو با موسی صالحی، دکترای تغذیه از کانادا، با تمام فواید این دانهریز و مغذی آشنا میشویم.
ویتامین های دانه کنجد
دانه کنجد ازجمله دانههای روغنی سرشار از اسیدهای چرب اشباعنشده است. ۷۵ درصد دانه کنجد را چربی و پروتئین و کلسیم و ۲۵ درصد آن را مواد معدنی، کربوهیدراتها (قند) و فیبر تشکیل میدهند. کنجد همچنین دارای انواع ویتامین، منیزیم، روی، مس و فسفر است. استفاده از کنجد به کاهش خطر سکته قلبی، پیشگیری از سرطان و درمان یبوست کمک میکند، همچنین برای افزایش توان جنسی در مردان مؤثر است
۹ مورد از مزایای روغن کنجد
خوب اجازه دهید نگاه دقیق تری به خاصیت های این روغن برای سلامتی انسان داشته باشیم.
مراقبت از مو:
روغن کنجد به طور سنتی برای بهبود سلامت مو استفاده می شد. این روغن می تواند رنگ طبیعی مو را حفظ کند و از ریزش مو بکاهد. علاوه بر این، اثرات آنتی باکتریایی آن می تواند به حذف پاتوژن ها یا موارد خارجی از پوست کمک کند.
مراقبت از پوست:
روغن کنجد غنی از زینک است. زینک یکی از مهم ترین مواد معدنی برای پوست است. این ماده می تواند الاستیسیته و نرمی مو را بیشتر کند، به کاهش لکه های پیری کمک کند و شرایط پوستی همچون پیری زودرس را کمتر نماید.
از آنجایی که روغن کنجد لایه محافظی بر روی پوست ایجاد می کند می تواند به عنوان کرم ضد آفتاب استفاده شود. این گزینه نیز یک روش دیگر برای محافظت از بدن در برابر موارد خارجی و سموم است.
روغن کنجد برای درمان بیماری های قارچی نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
محافظت از سلامت قلب:
روغن کنجد همانند بیشتر روغن های گیاهی یک ماده مفید و خوشمزه است و به خاطر محتوای اسید چربش می تواند برای بدن نیز مفید باشد.
این روغن حاوی طیف وسیعی از اسیدهای چرب چند غیر اشباع است. این اسیدهای چرب باعث تقویت سیستم قلب می شوند و سطح کلسترول را پایین نگه می دارند.
روغن کنجد می تواند سطح کلسترول بدن را کم کند و خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش دهد. این موضوع بدین معنی است که اگر روغن کنجد را به رژیم غذایی خود اضافه کنید محافظت از قلبتان بیشتر خواهد شد.
بهبود کیفیت استخوان ها:
مس، روی و کلسیم سه ماده معدنی مهمی هستند که در رشد استخوان های بدن دخیل اند. این موضوع بدین معنی است که با حفظ سطح مناسب از روغن کنجد در رژیم غذایی می تواند نرخ رشد و توسعه استخوان ها را افزایش دهید و روند درمان و رشد مجدد استخوان ها را بیشتر نمایید.
با افزایش سن، مصرف روغن کنجد به پیشگیری از پوکی استخوان و سایر موارد مرتبط کمک می کند.
تسکین اضطراب:
Tyrosine، در روغن کنجد، به طور مستقیم به فعالیت های سروتونین در مغز مرتبط است که می تواند موجب تقویت خلق و خوی بدن توسط آنزیم ها و هورمون هایی شود که فرد را خوشحال می کند.
به عبارت دیگر، هنگامی که شما از اضطراب یا افسردگی رنج می برید، روغن کنجد می تواند باعث بهبود خلق و خویتان شود.
بهداشت دهان و دندان:
روغن کنجد توسط متخصصان دندانپزشکی به شدت توصیه می شود. در فرایندی به نام روغن کشی شما می توانید روغن را در دهان خود بگذارید و قبل از ریختن آن به بیرون از دهان، آن را در اطراف دندان ها بچرخانید.
به کمک روغن کنجد این فرایند می تواند شما را به دندان سفید تر و سطح پلاک دندانی کمتر برساند. اثرات آنتی باکتریایی قدرتمند در این روغن دلیل اصلی برای محافظت از سلامت دندان هاست.
پیشگیری از سرطان:
روغن کنجد حاوی ماده آلی به نام phytate است که به طور مستقیم با کاهش توسعه سرطان مرتبط است.
علاوه بر این، منیزیم موجود در این روغن بالاست و این ماده معدنی ضروری نیز به کاهش خطر ابتلا به سرطان روده مرتبط است. محتوای کلسیمی روغن کنجد برای پیشگیری از سرطان روده بزرگ بسیار موثر است.
افزایش جریان و متابولیسم:
محتوای بالای روی و مس در این روغن بدین معناست که بدن می تواند در سطحی بهینه عمل کند.
این موضوع عمدتا بدین خاطر است که مس برای تولید گلبول های قرمز خون ضروری است. با وجود سطح بالایی از مس در این روغن، بدن می تواند مقادیر کافی از خون را به اندام ها و بافت ها برساند و سبک زندگی سالم تری برایتان به ارمغان آورد.
کاهش التهاب:
مس یک ماده ضد التهابی طبیعی است و می تواند به کاهش التهاب و ناراحتی ناشی از شرایط مختلفی همچون نقرس و آرتروز کمک کند. این موضوع باعث کاهش تورم مفاصل می شود و استخوان ها و رگ های خونی را تقویت می نماید.
معایب روغن کنجد
اگر داروهای رقیق کننده خون یا ضد لخته شدن خون مصرف می کنید باید قبل از اضافه کردن این روغن به رژیم غذایی خود، با پزشک مشورت کنید.
این روغن سطح فشار خون را کاهش می دهد و باعث رقیق شدن خون می گردد. به همین خاطر ترکیب آن با داروهای رقیق کننده خون بسیار خطرناک است.
اگر چنین شرایطی ندارید می توانید از مصرف روغن کنجد لذت ببرید.
منبع: روغن کنجد مجله سلامت