تخت بیمارستان در اشکال، اندازهها و عملکردهای مختلفی وجود دارد. این تختها به گونهای طراحی شدهاند که در محیطهای درمانی، از تمام امکانات موجود استفاده کنند. به همین دلیل، در هنگام خرید تخت بیمار، گزینههای زیادی پیش روی شما قرار دارد که عموما افراد بر طبق نیاز خود این نوع تخت های بیمارستانی را خرید می کنند. شما همراهان گرامی می توانید در اینجا تفاوت آن ها به همراه ویژگی ها و قیمت هر تخت را مشاهده کنید. در این مقاله به بررسی مهمترین ویژگیهای یک تخت بیمار مناسب میپردازیم.
چرخها
چرخها، حرکت تخت بیمار در داخل محوطه یا اتاق را امکانپذیر میکنند. در صورت نیاز میتوان برای امنیت بیشتر، چرخهای تخت بیمار را قفل کرد. این امکان، هنگامیکه نیازی به حرکت دادن بیمار نیست و همچنین در زمان قرار دادن بیمار روی تخت و بلند کردن آن، امنیت او را تأمین میکند.
تشک
بیشتر تختهای بیمارستان از یک تشک بسیار مرغوب معمولی یا تشکهای ویژه بیماران خاص استفاده میکنند. منظور از بیماران خاص افرادی است که نیاز به بستری برای مدت طولانی دارند. سلولهای هوای موجود در این تشکها میتوانند به جلوگیری از زخم بستر و کاهش فشار کمک کنند.
تنظیم ارتفاع
تخت بیمار را میتوان بالا یا پایین برد. در تختهای دستی، این کار با استفاده از میلههایی که معمولاً در قسمت پایینی تخت قرار دارند، صورت میگیرد. در تختهای الکترونیکی، این ویژگی و بسیاری از امکانات دیگر از طریق کنترل از راه دور یا سیم انجام میشود. تنظیم ارتفاع از طریق موتورهای موجود در تخت صورت میگیرد. بعضی از تختهای بیمار، دوموتوره و بعضیهای دیگر چهار موتوره هستند. در تختهای نیمهالکترونیکی معمولاً از دو موتور استفاده میشود. یکی از این موتورها برای تنظیم ارتفاع سر و دیگری برای تنظیم ارتفاع پا به کار میروند. به حالتی که سر بیمار بالا (معمولاً در زاویه ۴۵ تا ۶۰ درجه) قرار میگیرد، موقعیت فاولر (Fowler’s position) گفته میشود. موقعیت فاولر باعث سهولت تغذیه، تنفس و سایر فعالیتهای بیمار میشود. موتوری که به تنظیم ارتفاع قسمت پاهای بیمار کمک میکند نیز درمورد بیماران دچار شکستگی، کاربرد بسیاری دارد. بالا و پایین رفتن تخت بیمار، کار را برای کادر درمانی تسهیل میکند. کادر درمان میتواند با تنظیم ارتفاع تخت بیمار کار خود را به راحتی و بدون فشار روی کمر یا پاهای خود انجام دهد. به عنوان مثال، شستشوی بیمار در تخت، وقتی تخت او امکان افزایش ارتفاع را داشته باشد، به مراتب سادهتر است.
نردههای جانبی
نردههای جانبی در طرفین تخت بیمار تعبیه شدهاند تا امنیت او را حفظ کنند. در بعضی موارد این نردهها به بیمار کمک میکنند تا خودش را به حالت نشسته درآورد. این نردهها علاوه بر نقش حفاظتی، با داشتن دکمههایی ممکن است امکان تماس با پرستار، حرکت تخت و حتی کنترل تلویزیون را نیز فراهم کنند. بعضی از این نردهها برای ماساژ سر یا پا، متناسبسازی شدهاند. گاهی نیز نردهها از طریق کنترل از راه دور در حالتهای مختلف تنظیم میشوند تا از افتادن بیمار جلوگیری کنند. بعضی از انواع تختهای بیمارستانی دارای تجهیزاتی هستند که کار کادر درمان و بیمار را به مراتب سادهتر میکنند. هدف این تجهیزات، نگه داشتن بیمار در تخت و جلوگیری از سرگردانی او است. این ویژگیها ممکن است برای بخش اطفال یا روانپزشکی بسیار ایدهآل باشند.
تنظیم شیب
بعضی از تختهای بیمارستان از ستونهایی ساخته شدهاند که از هر طرف، شیب تخت را بین ۱۵ تا ۳۰ درجه افزایش یا کاهش میدهند. شیبدار کردن تخت از بروز زخم بستر در بیمارانی که به مدت طولانی نیاز به بستری دارند، جلوگیری میکند. علاوه بر این، به کادر درمانی نیز کمک میکند تا کارهای روزانه خود را بدون خطر آسیبدیدگی کمر یا زانو انجام دهند.
هشدار خروج از تخت
این ویژگی باعث میشود پرستاران، از راه دور به بیماران خود نظارت داشته باشند. تشک بعضی از تختهای بیمارستانی حاوی یک فشارسنج است که در صورت برداشته شدن وزن بیمار از روی تشک، یک هشدار شنیداری ایجاد میکند. این ویژگی در مواردی که بیمار دچار اختلال حافظه باشد، اهمیت بسیاری دارد. ممکن است فردی دارای اختلال بینایی نیز باشد و خروج از تخت مشکلاتی را برای او به وجود آورد. وجود چنین هشداری، جلوی بسیاری از حوادث ناگوار را درمورد این بیماران میگیرد. زنگ خطر را میتوان طوری تنظیم کرد که از دور اجرا شود، یا فقط در ایستگاه پرستاری شنیده شود. همچنین امکان ارسال هشدار به تلفن همراه نیز وجود دارد. هشدارهای پیشرفتهتر نیز هنگام شروع حرکت بیمار، کادر درمان را باخبر میکنند. این ویژگی در هنگام بیرون آمدن بیمار از حالت کما یا قبل از خروج کامل او از تخت، پرستاران را مطلع میکند.
عملکرد احیاء قلب
بعضی از تختهای بیمارستانی به ویژگیهایی مانند CPR، به صورت اهرم یا دکمه مجهز شدهاند. این ویژگی، تخت بیمار را صاف کرده و آن را در کمترین ارتفاع ممکن قرار میدهد. این سطح صاف، شرایط را برای اجرای CPR تسهیل میکند.
تختهای تخصصی
این تختها میتوانند درمان آسیبهای مختلف را تسهیل کنند. از این تختها بیشتر برای درمان صدمات شدید، آسیبهای کمر و ستون فقرات استفاده میشود. تختهای هایلو (Hi-low beds) میتوانند ارتفاع بیمار را تا ۷ اینچ از سطح زمین پایین آورند. این امر، مانع سقوط بیمار و جراحت او میشود. در چنین مواردی، یک تشک ایمنی نیز برای به حداقل رساندن آسیب، کنار تخت بیمار و روی زمین قرار داده میشود. تختهای فربهشناسی نیز تختهای بسیار سنگینی هستند که برای افراد دارای وزن ۳۵۰ تا ۱۰۰۰ پوند مناسباند. این تختها بسیار بزرگ هستند و برای درمان بیماران چاق به کار میروند.
تماس با پرستار
بعضی از تختهای بیمارستانی به سیستم تماس با پرستار مجهز شدهاند. این ویژگی به بیمار اجازه میدهد تا با لمس یک دکمه، با پرستار خود تماس بگیرد.
جابجایی آسان
در بعضی موارد چرخهای تخت بیمار توسط موتور هدایت میشوند. در نتیجه پرستار مجبور نیست برای جایجایی تخت بیمار از نیروی عضلانی خود استفاده کند.
هشدار ترمز
این هشدار به کادر درمانی یادآوری میکند که ترمزهای روی چرخها تنظیم نشدهاند.
کلام آخر
درنهایت، اگر میخواهید بهترین کیفیت مراقبت را داشته باشید، باید به نوع تختی که انتخاب میکنید اهمیت دهید. بسته به اینکه تخت بیمار را برای استفاده در منزل یا بیمارستان تهیه میکنید و نوع آسیب فردی که قصد مراقبت از او را دارید، ویژگیهای مورد نیاز خود را مشخص کنید و هنگام سفارش تخت در نظر بگیرید.