تاثیر آلودگی هوا بر جنین
طی تحقیقات جدیدی که دانشمندان بر روی تعدادی خانم باردار که در مناطق آلوده زندگی می کرده اند صورت گرفته به این نتیجه رسیده اند که جنین آنها در معرض بسیاری از بیماری ها قرار دارد.
مطالعات جدید، به افراد ساکن شهرهای بزرگ و آلوده هشدار میدهد که قرار گرفتن زنان باردار، در معرض حتی مقدار کمی آلودگی هوا خطر بروز مشکلات در طول بارداری را بیشتر میکند و میتواند درآینده باعث بروز بیماریهای مزمن و بلندمدت در نوزاد شود. این مطالعات نشان میدهند که حتی استانداردهای جهانی موجود برای آلودگی هوا نیز چندان سختگیرانه نیستند تا بتوانند از جنین که نسبت به عوامل محیطی کاملا آسیبپذیر است، محافظت کنند.
دانشمندان، حتی در زنانی که در معرض پایینترین سطح استاندارد جهانی آلودگی هوا از نظر سازمان حفاظت از محیط زیست قرار گرفته اند نیز تأثیرات بیولوژیکی زیادی مشاهده کردند. آنها دریافتند که هرچه خانم باردار، بیشتر در معرض آلودگی هوا قرار بگیرد، احتمال بروز التهابات داخلرحمی بیشتر میشود. این شرایط نه تنها میتواند منجر به تولد نوزاد نارس شود، بلکه خطر بروز بیماریهای مزمن در این کودکان را از زمان جنینی تا دوران کودکی به همراه دارد.
به گفته دکتر ژائوبین وانگ، محقق و نویسنده این مطالعه، ۲۰ سال پیش، محققان به این نتیجه رسیدند که سطح بالای آلایندههای هوا میتوانند منجر به مشکلات بارداری و یا کمبودهایی در جنین شوند. اما اکنون مطالعات نشان میدهند که حتی قرار گرفتن در معرض مقدار کمی از آلایندههای هوا میتواند در سطح سلولی بر جنین اثر مخرب داشته باشد. از طرفی آلودگی هوا، خطر مرگ پس از زایمان را هم در مادران افزایش می دهد. در این مطالعه،
بیش از ۵۰۰۰ نوزاد نارس و تاریخچه سبک زندگی مادرانشان مورد بررسی قرار گرفتند. حدود دو سوم زنانی که در این مطالعه حضور داشتند در معرض سطحی از آلودگی هوا قرار داشتند که از نظر سازمان جهانی حفاظت از محیط زیست استاندارد محسوب میشود. یک سوم دیگر، در معرض سطحی بالاتر از استاندارد جهانی آلودگی هوا قرار داشتند.
به طور کلی زنان بارداری که در معرض میزان بسیار بالای آلایندههای هوا قرار میگیرند، دوبرابر زنانی که در معرض کمترین میزان آلایندهها قرار میگیرند، دچار التهابات رحمی در دوران بارداری میشوند. محققان معتقدند که سه ماهه نخست بارداری، حساسترین زمان دوران بارداری است
و قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا در این زمان میتواند آسیب جدی به جنین وارد کند. محققان به زنان باردار در سرتاسر دنیا به خصوص ساکنین شهرهای صنعتی توصیه میکنند که حداقل طی سه ماه نخست بارداری، هرگز بدون ماسک منزل را ترک نکنند و تا جایی که امکان دارد در داخل خانه از دستگاه تصفیه هوا استفاده کنند.
اکثر زنانی که دچار التهاب رحم میشوند علایم کمی دارند. اما جفت که معمولا پس از زایمان دور انداخته میشود، میتواند سرنخهای مهمی را در اختیار محققان قرار بدهد. دانشمندان میتوانند به کمک بررسی جفت دریابند که قرار گرفتن نوزاد متولد شده در اوایل زندگی در معرض آلودگیها، چه مشکلاتی برای سلامتی او در آینده ممکن است به وجود آورد. اگر جفتها به جای اینکه دور انداخته شوند، برای آزمایش در اختیار محققان قرار بگیرند، کشفیات علمی زیادی ممکن است رخ بدهد.