پنیرک گیاهی با خاصیت های درمانی فراوان است که می تواند مشکلات زیادی را درمان کنداز دمنوش این گیاه برای رفع تورم دهان و گلو،سرفه ، اسهال، التیام زخم،رفع کم خونی و گرفتگی صدا و بسیاری مشکلات دیگر استفاده می شود. پیشنهاد می کنیم با روش تهیه دمنوش با گیاه پنیرک آشنا شوید.
پنیرک گیاهی است علفی، به ارتفاع تا ۶۰ سانتیمتر و پایا. پنیرک به صورت خودرو، در بسیاری از نقاط میروید و برای استفاده نیز کشت میشود.
۲- قسمت مورد استفاده پنیرک در ایران، گلهای بنفشرنگ خشک شده آن است.
۳- دمکرده گلها به خاطر داشتن موسیلاژ، یکی از داروهای خوب ضدسرفه است.
۴- همچنین به عنوان ضدنزله (زکام) و تورم دهان و گلو مصرف میشود.
۵- از سویی چون دارای خاصیت قابض ضعیف است، تا حدی به عنوان ضداسهال عمل میکند.
۶-در طب عوام از گل پنیرک به صورت خوراکی، به منظور رفع مشکلات مثانه و به صورت ضماد موضعی در التیام زخمها استفاده میشود. رنگ (آنتوسیانینها) آن نیز در مواد غذایی به کار میرود.
۷- برای تهیه چای، ۲ گرم از گلها را با یک لیوان آب به مدت پنج دقیقه بجوشانید و میل کنید. همچنین میتوان روی همین مقدار گل، یک لیوان آب در حال جوش ریخته و پس از ۱۵ دقیقه، صاف نموده و میل کرد.
۸- اثرات گل پنیرک، عمدتا مربوط به موسیلاژ و آنتوسیانین آن است
که یکی از مهمترین داروهای ضدسرفه و مفید برای رفع گرفتگی صدا است.
۹- بهتر است پس از صاف کردن دمکرده، گل را کمی فشار دهید تا تمام موسیلاژ آن استخراج شود و تفاله را دور بریزید.
۱۰ -هنگام تهیه فرآوردهها، نباید بیش از پنج دقیقه آن را جوشاند، چون باعث هیدرولیز موسیلاژ و کماثر شدن محصول میشود.
۱۱- در منابع جدید مصرف گیاه را برای درمان کمخونی، مفید گزارش کردهاند.
۱۲- گل پنیرک یکی از منابع رنگهای طبیعی زرد خوراکی است.
۱۳- ۵ گرم برگ را با یک لیوان آب به مدت حدود ۵ دقیقه بجوشانید یا روی همین مقدار برگ، یک لیوان آب در حال جوش بریزید و درب آن را بپوشانید؛ آنگاه پس از ۱۵ دقیقه مخلوط را صاف کرده و میل کنید. البته بهتر است محلولهای سرد آن را قبل از مصرف، کمی گرم کنید. در صورتی که یک قاشق عسل به آن بیفزایید، تأثیر آن بیشتر میشود. این میزان مصرف را میتوان روزی سه تا چهار بار تکرار کرد.
۱۴- اثرات مهم برگ پنیرک مشابه گلهای آن است و به ویژه جهت درمان تورم قسمتهای بالای راههای تنفسی
و گلو و تورمهای رودهای-معدهای، مناسب میباشد.
۱۵- برگ پنیرک به عنوان یکی از گیاهان مؤثر در بهبود علائم سرماخوردگی، به ویژه سرفه، در تعداد زیادی از فرمولاسیونهای سرماخوردگی، مخلوط با گیاهان دیگر وجود دارد.
۱۶- تاکنون عوارضی از گل یا برگ پنیرک گزارش نشده است.
۱۷- چون اثرات پنیرک با گل ختمی همجهت است، میتوان از مخلوط گل پنیرک و گل ختمی جهت تهیه موسیلاژ مربوطه، به ویژه در سرماخوردگی، تسکین سرفه به عنوان خلط آور و رفع گرفتگی صدا استفاده کرد.