برخی مواد غذایی نشاسته دار می توانند عاملی برای بروز نفخ شکم محسوب شوند برای پیشگیری از این عارضه می توانند حبوبات را قبل از مصرف بخیسانید. پیاز نیز جزو سبزیجات نفاخ به شمار می رود و می تواند باعث شدت یافتن نفخ شکمتان شود.
نفخ به احساس سفتی و پری شکم، همراه با حس حرکت گاز در آن گفته میشود. این مشکل از شایعترین علائم گوارشی است که در زنان بیشتر از مردان بروز پیدا میکند.
سردی مزاج معده موجب بروز نفخ میشود که سرد شدن مزاج معده دارای علائمی مانند سوءهاضمه و هضم غذاهای خیلی سبک و عدم هضم غذاهای سنگین، ترش کردن معده و تمایل به مصرف غذاهای سرد است.
دلایل بروز نفخ معده
* غذا خوردن بیشتر از نیاز روزانه یا به عبارتی پرخوری باعث میشود معده به شدت پر شده و عمل هضم را به خوبی انجام ندهد. این امر باعث ایجاد درد و نفخ در معده میشود.
* همچنین نوشیدن مایعات حین غذا و خوب نجویدن غذا نیز از علل بروز نفخ است.
* گاهی خالی بودن معده نیز موجب ایجاد نفخ میشود.
* از دیگر عوامل ایجاد نفخ میتوان به بیخوابی اشاره کرد. استراحت نکردن باعث افزایش حرارت معده و عدم هضم مناسب غذا در معده شده در نتیجه فرد احساس دردهای ناشی از نفخ میشود.
* حرکت شدید بعد از غذا هم از عوامل بروز نفخ به شمار میآید.
لوبیا جزء غذاهایی به شمار میرود که نفخ زیادی ایجاد میکند و دلیل اصلیاش، وجود نشاسته مقاوم زیاد در لوبیا است. در واقع، نشاسته مقاوم نوعی فیبر غیرقابل هضم است که بهطور طبیعی در پوسته بیرونی لوبیا وجود دارد. توصیه متخصصان برای برطرف کردن نفخ ناشی از لوبیا این است که حبوبات را قبل از پختن به مدت یک شب در آب قرار دهید تا بهخوبی خیس شوند.
آبرسانی به حبوبات و بهخصوص لوبیا باعث میشود که بعضی از ترکیبات نشاستهای آن تجزیه شود؛ در نتیجه هر چقدر میزان نشاستهها کمتر باشد، عبور آنها از روده بزرگ سادهتر خواهد شد.پیاز از گیاهانی است که مزایای بسیاری دارد، اما نفخ ایجاد میکند. در واقع، نوعی کربوهیدرات بهنام فروکتان در پیازها وجود دارد که میتواند برای شکم مشکلساز شود. به نظر متخصصان، غذاهایی مثل ترهفرنگی، پیازچه و پیاز، خیلی بد جذب بدن میشوند و به همین دلیل باعث افزایش آب در روده میشوند. در نتیجه این فرآیند شرایطی را ایجاد میکند که گاز زیادی تولید شود و با نفخ مواجه شوید.
هندوانه از میوههایی است که نفخ زیادی ایجاد میکند. این میوه طبیعی شیرین، حاوی میزان زیادی فروکتوز است، و بر اساس بررسیهای محققان، حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد افراد نمیتوانند فروکتوز را کامل جذب کنند. به همین دلیل است که خوردن هندوانه ممکن است با گاز و نفخ زیاد، و گاهی اوقات اسهال همراه شود.