خلاص شدن از دست جاعلان چک
گاهی اوقات بدون اینکه خودتان اطلاع داشته باشید چک هایتان مورد سو استفاده از سوی جاعلان چک شده است در مطلب زیر راههای پیشگیری از جعل چکتان را قرار داده ایم /
اگر میخواهید جزو آن دسته افراد نباشید که یا از نوشدارو بعد از مرگ سهراب سخن میگویند، یا تلخیهای یادآوری جعل چک و کلاه رفتنشان را همواره بازگو میکنند، خوب است نکات کلیدی برای در امان ماندن از دست جاعلان چک را جدی بگیرید.
کم نیستند کسانی که برای شکایت در زمینه جعل چکهایشان به بانکها و کلانتریها مراجعه میکنند؛ کسانی که در اغلب موارد اگر برخی حساسیتها را رعایت کرده بودند، به باتلاق دردسرهای بعدی نمیافتادند.
امضاهای خیلی آسان و نیز خیلی شلوغ و پیچیده را فراموش کنید!
امضاهای ساده، به سادگی جعل میشود و امضاهای شلوغ و پیچیده از دقت متصدی بانک در نحوه پیچو خمهای امضا هنگام ازدیاد ارباب رجوع میکاهد. همیشه امضاهایتان را با نام و نام خانوادگی خود همراه کنید، زیرا دستخط شما حین نوشتن نامتان، خود دربردارنده گونهای سبک خاص است که جعل امضا را همراه با نوشته نامتان، برای جاعلان سخت میکند.
چکها را با یک قلم بنویسید
بهتر است به جای هر نوع قلمی، از خودکار استفاده کنید. جوهر خودکارهایی از یک رنگ مشابه معمولا، ولو بهمقداری اندک، با خودکار دیگر تفاوت دارد. این تفاوت رنگ، جعل را سخت خواهد کرد.
دسته چکهایتان را دور از دسترس عموم قرار دهید
چکها و اسناد دیگرتان را در جایی نگهداری نکنید که دسترسی به آن برای افراد آسان باشد. همچنین به یاد داشته باشید وقتی دستهچک خود را روی میز گذاشتهاید، یا درون جیب کت و داخل کیف و… اگر برای لحظاتی ولو کوتاه هم از میز یا محل آویزان بودن کت و گذاشتن کیفتان دور میشوید، دسته چکتان را با خود ببرید. همیشه این ضربالمثل را زمزمه کنید و به یاد داشته باشید: «مالت را سفت بچسب، تا همسایهات را دزد نکنی»!
مبلغ چک را به ریال، به تومان، به عدد و به حروف بنویسید
هیچگاه نگویید ممکن است دیگران برای این همه حساسیت مسخرهام کنند. به یاد داشته باشید: مسخرهشدن برای همراه داشتن یک جلیقه نجات مسخره، بهتر از غرق شدن و پذیرش مرگ در دریاست!
روی مبلغ چک، چسب شیشهای بچسبانید
روی آنچه مینویسید، به ویژه بخشی که مبلغ قابل پرداخت را مشخص کردهاید، چسب شیشهای بچسبانید و آن را با سر ناخن خود به کندهشدن حساس کنید. هرچند برخی جاعلان راه کندن چسب را میدانند، ولی چنین اطلاعی نباید باعث شود که شما نیز همدستانه، کار آنها را آسانتر و سریعتر کنید!
از نوشتن چک در «وجه حامل» تا حد امکان خودداری کنید
تا حد امکان از نوشتن چک در وجه حامل خودداری کنید. هنگام صدور چک نیز ابتدا مواردی چون تاریخ، مبلغ و… را کامل کرده، سپس آن را امضا و مهر کنید. هیچگاه قبل از صدور چکهایتان آنها را امضا یا مهر نکنید. آنچه را در برگههای چک مینویسید، بهتر است در تهبرگ دستهچک نیز بنویسید.
اگر از افرادی چک میگیرید که شناختی درباره آنها و میزان اعتبارشان ندارید، از شعبه بانک مربوطه درباره حساب مورد نظر، اطلاع کسب کنید. برای قبول چکهای تضمینی، رمزدار و مسافرتی نیز قبل از معامله، با شعب بانکی نزدیک محل، درباره اصالت و جعلی نبودنشان تحقیق کنید.
صدور چک «سفید امضا» ممنوع!
از صدور چکهای مصطلح به «سفید امضا» حتی برای اقوام و آشنایانتان خودداری کنید.
هرگاه اوراق بهادار و چکهایتان به سرقت رفت، بلافاصله بانک مربوطه، مراجع انتظامی و قضایی را مطلع کرده، از آنها آگاهیها و راهنماییهای بیشتر در این زمینه جویا شوید. حتما متن چک را با یک نوع خودکار بنویسید تا در صورت دست بردن به متن آن، جعلی بودن آن مشخص شود.
تاریخ چک را افقی، عمودی، به عدد و به حرف درج کنید
تاریخ چک را به صورت افقی و عمودی به صورت عددی و به حروف درج کنید. همچنین جلوی تمامی قسمتهای پر شده را ببندید و در هنگام امضای چک، طوری امضا شود که آثار امضا روی برگههای دیگری از دسته چک حک نشود.