کتواسیدوز دیابتی به عارضه ای مهم در بیماران مبتلا به دیابت گفته می شود این بیماری به دلایل مختلفی در این افراد ایجاد می شود که با رعایت برخی روش های درمانی ساده قابل درمان خواهد بود. به توصیه های پزشکی در مورد این بیماری دقت کنید.
کتواسیدوز دیابتی چیست؟
کتواسیدوز دیابتی یا همان DKA، از عوارض حاد دیابت محسوب میشود. این بیماری زمانی در افراد مبتلا به دیابتی رخ میدهد که نوعی ماده شیمیایی به نام «کتون» در خونشان ساخته میشود. به طور طبیعی، بدن قند را به عنوان منبع انرژی استفاده میکند اما در افراد دیابتی که دیابت کنترلنشده دارند، بدن قادر به استفاده از قند به عنوان منبع سوخت و انرژی نیست. زمانی هم که بدن نتواند انرژی خود را از طریق قندها به دست بیاورد، چربی را به عنوان منبع انرژی مورد استفاده قرار میدهد. همین سوزاندن بیش از حد چربیها در بدن باعث تولید حجم بالایی از کتون، بهعنوان یک ماده سمی در خون میشود. وقتی که کتواسیدوز دیابتی برای افراد مبتلا به دیابت رخ میدهد، یعنی میزان انسولین موجود در بدن آنها کافی نیست و بدنشان به انسولین بیشتری نیاز دارد.
چرا برخی از دیابتیها، دچار میشوند؟
دلایل مختلفی برای ابتلا به کتواسیدوز دیابتی مطرح است که در ادامه، به مهمترین آنها اشاره میکنیم:
عدم مصرف کافی و صحیح انسولین
بروز مشکل در پمپ انسولین
عدم آگاهی نسبت به ابتلا به دیابت، به خصوص در بیماران مبتلا به دیابت نوع یک
افزایش نیاز به انسولین، بهخصوص به علت ابتلا به عفونت، استرس، سکته مغزی، سکته قلبی، بعضی داروها، استعمال کوکائین و بارداری
آشنایی با علایم کتواسیدوز دیابتی
بهتر است بدانید که معمولا علایم کتواسیدوز دیابتی حدود ۲۴ ساعت بعد از ابتلا بروز میکند و شامل این موارد میشود:
احساس تشنگی و نوشیدن زیاد (پرنوشی)
ادرار کردن زیاد (پرادراری)
تهوع و استفراغ
درد شکم
احساس خستگی یا داشتن مشکل در خوب فکر کردن
تنفسی که بوی شیرین یا بوی میوه میدهد
کاهش وزن
تنگی نفس
خواب آلودگی که ممکن است در موارد شدید منجر به کما و کاهش سطح هوشیاری شود
درمان کتواسیدوز دیابتی به چه صورت است؟
کتواسیدوز دیابتی باید در بیمارستان درمان شود و مراحل و راههای مختلف درمان آن به صورت درمان با مایعات و الکترولیت یادرمان با انسولین است.بیماران مبتلا به دیابت میتوانند با کنترل مرتب قند خون، استفاده دقیق و صحیح از انسولین، مصرف حجم مناسبی از مایعات و اندازهگیری منظم قند خون از ابتلا به کتواسیدوز دیابتی تاحد چشمگیری پیشگیری کند.